Festival idrijske čipke

Festival idrijske čipke

UNESCOVA Idrija, razkošje čipke in dediščine živega srebra, nedelja 17. junij 2018
Cena z DDV:
43,00 €
DODAJ V KOŠARICO

 

Program:

 

09.00 – 10.30 Ogled Antonijevega rova

Ogled turističnega rudnika - Antonijev rov, kjer je nekaj več kot 1200 metrov podzemnih rovov tik ob najstarejšem ohranjenem vhodu v rudnik iz leta 1500 namenjenih obiskovalcem. Po 300 metrov dolgem rovu so rudarji skoraj pol tisočletja odhajali v jamo in se utrujeni vračali z dela. Danes v njem lahko srečate Perkmandlca….

 

      

 

10.30 – 11.30 Odmor za kavo

 

11.30 – 13.30 Ogled kamšti, Scopolijevega botaničnega vrta, rudniških lokomotiv ter Topilnice Hg

Ogled kamšti, črpalke na vodni pogon za črpanje jamske vode iz časov izjemnega vzpona rudnika ob koncu 18. stoletja, ogled rudniških lokomotiv, Scopolijevega botaničnega vrta ter ogled interaktivne razstave v obnovljeni Topilnici Hg.

Podzemno doživetje rudnika boste nadaljevali v obnovljeni Topilnici Hg s predstavitvijo zgodovine idrijskega žgalništva in izjemnega pomena živega srebra, ki je zaznamoval razvoj Idrije in soustvarjal svetovni razcvet človeške civilizacije.

V prvem delu razstave boste s pomočjo eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav, ki delujejo na osnovi živega srebra, spoznali in doživeli pomen te edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet, ter njeno vsestransko uporabnost v znanosti, tehniki, industriji, medicini, kulturi in vsakdanjem življenju od prazgodovinskih časov pa vse do danes.

V drugem delu razstave, kjer je prikazan razvoj žgalnih peči skozi stoletja pa boste podoživeli zgodovino in pomen idrijskega žgalništva.  Po ogledu razstave se boste z dvigalom povzpeli na najvišji nivo ohranjene klasirnice na končno postajo tovorne žičnice, od koder se odpira lep pogled na mesto.

 

      

 

13.30 - 15.00 Čas za kosilo in individualne oglede, sprehod med stojnicami domače in umetnostne obrti

 

15.00 – 17.30 Lokalno vodenje po mestnem središču

Lokalni vodnik vas bo pričakal pred mestno hišo in pod njegovim vodstvom se boste nato odpravili na sprehod po mestnem središču in spoznali zgodbo o nastanku in razvoju najstarejšega slovenskega rudarskega mesta. Obiskal boste rudarsko hišo iz konca 18. stoletja, ki je do danes je ohranila glavne značilnosti nekdaj tipične idrijske arhitekture in rudarske bivanjske kulture.  Med ogledom glavnih mestnih znamenitosti, trgov in slavnih zgradb si boste vzeli čas za razstave čipk, ki bodo odprla svoja vrata v času Festivala idrijske čipke. Ogled boste zaključili v pokriti kmečki tržnici, kjer boste lahko preizkušali in kupili domače izdelke.

 

      

 

      

 

Program izleta je okviren, prilagajamo se željam in predlogom obiskovalcev.

 

Cena kosila je odvisna od izbire ponudnika.

Cena izleta velja za skupine nad 20 oseb.

 

Sorodni izdelki
Festival idrijske čipke
Cena z DDV:
37,00 €