Posebna ponudba

 

Festivalska tortica Rezi 

 

Tortica Rezi je zmagala na natečaju za Festivalsko sladico, na katerem je organizator Festivala, Center za idrijsko dediščino, iskal sladico, sestavljeno iz lokalnih sestavin in se navezuje na Idrijo in/ali čipko.

 

Za vse, ki ste sladkosnedi: tortica Rezi, z očarljivo sladkorno čipko na vrhu, je na voljo v gostilni Škafar v središču Idrije.

 

 

 

Kava s sladkorno čipko, v obliki srčka

 

Sladkorna čipka je tekstilno-kulinarični oblikovalski projekt, ki preizkuša nove oblike posredovanja umetnosti. Preko čipke v skodelici kave vrača elemente tekstilne tradicije v vsakdanje okolje, predvsem zato da bi v spontani interakciji ljudi vzpodbudil k premisleku o bogastvu slovenske tradicionalne kulture kleklanja. Jedilne čipke so nevsiljivo povabilo v sladki gurmanski svet.

 

Avtorica projekta Sladkorna čipka je Katja Richter, ki v sklopu širše raziskave oblikovanja jedilnih tekstilj uresničuje umetniško vizualizacijo avtorskih sladkornih čipk in skrbi za celostno podobo projekta. Katja Richter je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani iz smeri oblikovanja tekstilij in oblačil, študij pa nadaljuje na magisteriju. Z omenjenim projektom je s pomočjo mentorice prof. Marjete Godler združila svoje zanimanje za tekstilsvo, kulinariko in likovno umetnost.

 

Sladkorne čipke so bile javno predstavljene na 34. festivalu idrijske čipke (2015), kjer so bile ob naročilu kave na voljo obiskovalcem festivala. Vzorec čipke (srček), ki je krasil kavo, je last Centra za idrijsko dediščino, ki čipko uporablja za promocijo turistične destinacije Idrija.