Spremljevalni program

 

DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA KLEKLJANJA ZA PRIZNANJE IVANKE FERJANČIČ

Povorka izpred Čipkarske šole Idrija do Trga Sv. Ahaca

Razglasitev rezultatov ob 15.00 na Trgu Sv. Ahaca.

Nedelja, 19. junij, ob 11.00

Otroci so se na državno tekmovanje uvrstili na osnovi rezultatov s šolskih tekmovanj. Odrasli ste vabljeni, da se na tekmovanje prijavite. Izbirate lahko med klekljanjem idrijskega ali širokega risa.

 

Prijave sprejemajo do 17. 6. 2016 v Čipkarski šoli Idrija, Prelovčeva 2, 5280 Idrija, po e-pošti: info@cipkarskasola.si ali po tel. 05 37 34 570.

DELAVNICA KLEKLJANJA ZA ODRASLE

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2

Sobota, 18. junij, 9.30 do 13.00

Letošnja delavnica klekljanja za odrasle vam nudi možnost, da s klekljate čipko obdarite najmlajše, ki imajo posebno mesto v vašem srcu. Klekljali boste predpasnik za punčko, vzorec bo na voljo v dveh težavnostnih stopnjah.

 

Za udeležbo na delavnici so obvezne predhodne prijave. Prijave in več informacij v Čipkarski šoli Idrija, tel.št. +386 (0)5 37 34 570 ali info@cipkarskasola.si.

 

Prijave sprejemajo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15. 6. 2016.

PRIKAZ KLEKLJANJA UČENK IN UČENCEV ČIPKARSKE ŠOLE IDRIJA

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

18. junij: 10.00 – 18.00

Mlade klekljarice in klekljarji obiskovalcem radi pokažejo kako spretni so pri klekljanju. Pa čeprav se nitke včasih tudi zamešajo… Vas zanima, zakaj radi klekljajo? Imate priložnost, da jih sami vprašate.

KLEKLJANA ČIPKA V RISU ČASA, dokumentarni film

Dolžina: 1 h 30 min / 90 min

 

Filmsko gledališče Idrija

Sobota 18. 6. 2016 ob 19:00

Klekljana čipka v risu časa je dokumentarni film o zgodovini idrijske čipke v treh delih. V prvem delu se seznanimo s čipko v toku časa. Posvetimo se klekljani čipki, predvsem klekljanju, ki se je razvijalo v Idriji. Tu je bila s pomočjo dunajskega Osrednjega čipkarskega tečaja ustanovljena prva čipkarska šola pri nas. Drugi del obravnava čas po prvi svetovni vojni, ko je razpadla Avstro-Ogrska, ki je tako značilno vplivala tudi na razvoj čipkarstva. V Idriji, ki je z novo razdelitvijo ozemlja pripadla Italiji, so ženske klekljale predvsem vzorce z ozkim risom, medtem ko so na drugi strani meje, v Jugoslaviji, ohranili široki ris in razvijali nove vzorce pod vodstvom Državnega osrednjega zavoda za žensko domačo obrt. V zadnjem delu pa se posvetimo predvsem oblikam, ki jih ima čipka danes. To je čas velikega razmaha klekljarstva v zadnjih dvajsetih letih, ko so čipke dobile novo razsežnost in jih klekljajo predvsem za domačo rabo in ne za prodajo.

DELAVNICA MandaL(a)ce

na Mestnem trgu

Sobota, od 15:00 do 17:00 in nedelja, od 13:00 do 15:00 ure

MandaL(a)ce je namenjena tako otrokom kot odraslim, ki bi si želeli izkusiti meditacijo preko čudežnega sveta barv. Na delavnici se bomo preko kratke meditacije spoznali z barvami, se očistili in osvobodili predsodkov ter se povezali s svojim Izvorom. Ker živimo v svetu, kjer nas čas ves čas priganja in si zaradi tega pozabljamo vzeti čas zase, se boste na delavnici barvanja mandal naučili nekaj o času, se umirili in pobarvali vsak svojo mandalo, ki jo boste lahko odnesli domov. Izbirali boste lahko med štirimi energijskimi mandalami.Vsaka od štirih mandal v ta svet prinaša svojo energijo in s tem v nas prebuja in krepi: Brezpogojno Ljubezen, Opuščanje starega, Harmonijo in Obilje. Če pa si boste po delavnici bi želeli sami barvati tudi doma, bodo na voljo mape s petimi z manjšimi mandalami po promocijski ceni.Vse mandale so kanalizirane in so avtorsko delo Tadeje Hodaye Jakop. Skozi prakso energijskih terapij je Tadeja Hodaya razvila sposobnost kanaliziranja in izdelave energijskih mandal - pečatov in ilustracij, ki v prostor prinašajo in krepijo točno določeno frekvenco za pomoč in podporo na posameznih področjih Življenja. Središče Mandale, njeno Srce vsebuje zapis kode, ki to posebno frekvenco prenaša v prostor in na področja vašega Življenja. Ko barvam SVOJ svet, postaja lepši NAŠ planet! Srčno vabljeni!

SEJEM DOMAČE IN UMETNOSTNE OBRTI TER KLEKLJARSKIH PRIPOMOČKOV

po mestu

Sobota in nedelja, 18. do 19. junij, od 9.00 do 19.00 ure

V sklopu Festivala idrijske čipke vsako leto poteka tradicionalni Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov, ki je predvsem namenjen izdelovalcem idrijske čipke in klekljarskih pripomočkov ter drugim ustvarjalcem, ki idrijsko čipko inovativno vpletajo v svojo umetniško ustvarjanje. Na njem se vsako leto predstavljajo številni ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Obisk sejma je odlična priložnost za nakup izdelkov z idrijsko čipko, klekljarskih pripomočkov, izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike in lokalnih kulinaričnih posebnosti.

3. REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL

Trg sv. Ahacija

Sobota 18. junij od 8. ure naprej

Center za idrijsko dediščino in Klub idrijskih študentov ponovno vabita na REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL, ki bo potekal v sklopu dogodkov 35. festivala idrijske čipke. Športni dogodek je namenjen vsem ljubiteljem športa, mladim in mladim po srcu, družinam, društvom, klubom, podjetjem. Proga 7,5 km dolgega teka bo potekala iz središča Idrije, ob vodnem kanalu Rake, do jezu Kobila in nazaj. Novost letošnjega dogajanja je tek za otroke do 5. letega starosti. Tek je primeren tako za začetnike kot tudi izkušene tekače vseh starostnih skupin. Namen teka je predvsem aktivno uživanje v bogati idrijski dediščini in sproščenem festivalskem vzdušju.

Več informacij o teku in razpisni pogoji pa TUKAJ.

 

 

*Ugodnost za zavarovance Vzajemne
Zavarovanci Vzajemne, ki ste vključeni  v program Varuh zdravja, boste v okviru Teka za zlat klikl lahko uveljavljali brezplačno nezgodno zavarovanje.
RUDARSKA HIŠA PRIPOVEDUJE

Mestni muzej Idrija, Društvo za zdravilne rastline Idrija Cerkno – Encijan; Turistični krožek OŠ Spodnja

 

Idrija Idrijska rudarska hiša, Bazoviška 4

18. in 19. junij: 10.00–18.00 (Mestni muzej Idrija, Društvo za zdravilne rastline)

18. junij ob 16.00: dramska igra Sv. Barbara (Turistični krožek)

19. junij ob 10.00: dramska igra Sv. Barbara (Turistični krožek)

Ena zadnjih rudarskih hiš iz 2. polovice 18. stoletja stoji v brežini, nedaleč od mestnega središča. V spremstvu muzejskega vodiča si lahko ogledate opremljeno rudarsko stanovanje z začetka 20. stoletja. Prijeten vonj domačih zelišč vas popelje v prvo nadstropje, kjer vam člani društva predstavijo rastline na vrtu in njihovo uporabo za različne namene. Zgodbe rudarske hiše bodo letos oživeli učenci turističnega krožka v dramski igri Sv. Barbara.

Nastop pihalnih orkestrov

Mestni trg

Sobota, 18. junij ob 17.00

V paradi godb bodo nastopili orkestri severno Primorske regije. 

Prikaz klekljanja Društva idrijskih klekljaric

različne lokacije po mestu

Sobota, 18. junij: od 10.00 do 18.00

Mojstrice klekljanja bodo svoje  spretnosti prikazale obiskovalcem po mestu.

Godba na pihala – povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija

Mestni trg

Ob 11.00

Povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija.

Idrijski žlikrofi na placu

Prikaz izdelave in pokušnja idrijskih žlikrofov iz Hotela Jožef

trg sv. Ahacija

Sobota, 18. junij: od 13.00 do 14.00

 

 Ekipa hotela Jožef bo neposredno prikazala, kako se izdeluje idrijske žlikrofe, obiskovalci pa bodo lahko to kulinarično posebnost Idrije tudi poizkusili.

 

Domače jedi na placu

Degustacijske stojnice s tradicionalnimi jedmi idrijskega podeželja in predstavitev lokalnih društev

 

Mestni trg

Nedelja, 19. junij: Od 9.00 do 19.00

Lokalna društva bodo obiskovalcem festivala dala v pokušnjo kulinarične specialitete, obenem pa se bodo predstavila tudi s kulturnim programom.

 

Več o ponudbi

Sladko praznovanje s čipkasto torto

trg sv. Ahacija

Nedelja, 19. junij: ob 16.00

140-letnico bomo proslavili s prav posebno torto, oblikovano prav za to priložnost, v obliki klekljarske bule.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih