Strokovni dogodki in razstave

 

DAME IN ČIPKE. PRIZORI IZ ŽIVLJENJA MEŠČANSKE IDRIJE 1860-1918

Osrednja razstava ob 140-letnici Čipkarske šole Idrija 

Mestni muzej Idrija, Čipkarska šola Idrija, Društvo klekljaric idrijske čipke, Društvo klekljaric Črni Vrh-Godovič in Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Razstavišče Nikolaja Pirnata, Prelovčeva 9

17. junij: od 19.00 do 21.00

18. junij–31. december: od 9.00 do 18.00

Odpremo album starih črno-belih fotografij. Pred nami oživi Idrija 19. stoletja. V ospredje stopijo podobe ljudi: rudarjev in njihovih žena, trgovcev, učiteljev, uradnikov, dam s klobuki in senčniki v rokah, ki so oblikovali življenjski utrip cesarsko-kraljevega rudarskega mesta. Kaj nas povezuje s časom, ki ga nismo doživeli? Idrijska čipka, njena lepota, nežnost, večnost. 

 

Avtorici teksta: mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Marija Terpin Mlinar 
Zgodovinske vezi

Razstava Čipkarske šole Luserna (Trentinsko – Zgornje Poadižje, Italija)

Mala galerija, grad Gewerkenegg, Prelovčeva 9

17. junij: od 19.00 do 21.00

18. junij – 31. avgust: od 9.00 do 18.00

Razstava pripoveduje o Luserni, majhni gorski vasici v Italijanski pokrajini Trentinsko – Zgornje Poadižje, kjer je bila leta 1883 ustanovljena podružnica čipkarske šole iz Provesa (iz Južne Tirolske). O zgodovini čipkarske šole v Luserni pričajo dokumenti, fotografije, vzorci in čipke. Leta 1876 sta sestri Johanna in Antonia Frejančič, učiteljici iz Idrije, odpotovali v Proves, da bi tamkajšnje učence učili svoje tehnike klekljanja. Kasneje je bila ta t.i. idrijska tehnika klekljanja poučevana na vseh podružnicah, tudi v Luserni. Čipkarska šola v Luserni je delovala več kot trideset let, dokler je niso zaprli po prvi svetovni vojni, ko je vasica postala del Kraljevine Italije. Od leta 1996 kulturni center v Luserni organizira tečaje osnovnih risov in tehnik, potrebnih za poustvarjanje tradicionalnih vzorcev.

 

Avtorica besedila: Barbara Pierpaoli
"Poglej, kaj znam!" 2016

Letna razstava idrijskih čipk otrok in mladih Čipkarske šole Idrija.

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

17. junij: od 19.00 do 21.00.

Od 18. junija do 3. julija: od 9.00 do 18.00.

Od 4. julija do 31. avgusta: ponedeljek, torek, četrtek, petek, sobota od 9.00- 15.00, sreda od 9.00-19.00.

Nedelje in prazniki zaprto.

*Otvoritev vseh razstav Čipkarske šole Idrija: 16. junij ob 18.00

Preko 400 otrok in mladih se letno izobražuje v Čipkarski šoli Idrija. Svoj prosti čas namenjajo klekljanju idrijskih čipk. Zgodba se vsako leto, že 140 let, znova in znova začenja. Tradicionalna temeljna znanja so stalnica. Vsako leto nova generacija spremenljivka, zaradi katere vztrajamo. Že 11. leto obiskovalci glasujete za najlepšo čipko razstave. Glasovanje traja od 17. - 19. junija do 14.00. Ob 15.00 objavimo izide in podelimo nagrado klekljarici ter izžrebanemu glasovalcu.

 

Avtorica teksta: Metka Fortuna.
Sprehod skozi tehnike idrijske čipke razstava idrijskih čipk učenk Čipkarske šole Idrija v programu za odrasle

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

17. junij: od 19.00 do 21.00.

Od 18. junija do 3. julija: od 9.00 do 18.00.

*Otvoritev vseh razstav Čipkarske šole Idrija: 16. junij ob 18.00

Prva generacija odraslih klekljaric se je v program čipkarske šole za odrasle vpisala jeseni 2005. Ne glede na predznanje klekljaric, vse začnejo z osnovnim sukanjem in križanjem niti, spoznajo zakonitosti uporabe sistema mednarodne barvne skale pri klekljanju in nato v svojem tempu napredujejo z obravnavo vsebin določenih v učnem načrtu. Razstava prikazuje pregled tehnik in elementov idrijske čipke, ki jih v svojih čipkah klekljajo učenke čipkarske šole za odrasle.

 

Avtorica teksta: Metka Fortuna.
Mojstrovine idrijske čipke iz Čipkarske šole Idrija

razstava idrijskih čipk učenk zaključnih letnikov Čipkarske šole Idrija. Galerija sv. Barbare, pod Mestnim trgom.

17. junij: od 19.00 do 21.00.

Od 18. junija do 3. julija: od 9.00 do 18.00.

*Otvoritev vseh razstav Čipkarske šole Idrija: 16. junij ob 18.00

Retrospektivna razstava idrijskih čipk, pravih klekljanih mojstrovin, učenk zaključnih letnikov Čipkarske šole Idrija iz zadnjih nekaj let. Čipke mladih klekljaric so materialni dokaz za ohranjanje veščine klekljanja idrijske čipke kot žive dediščine. Razstavo dopolnjujejo portreti mladih klekljaric in njihove osebne izpovedi in pogledi na klekljanje.

 

Avtorica teksta: Metka Fortuna.
Ostale razstave (brez vstopnine)

T´ršica, kak se tu zaklikle?... Dej, ti bam kar jest pakazala…

Razstava Društva klekljaric idrijske čipke skupine iz Idrije, Dol, Ledin in likovnega društva Cinober Idrija.

Galerija nad Mestno knjižnico, Ulica sv. Barbare 4-5

17. junij: od 19.00 do 21.00.

Od 18. junija do 3. julija: od 9.00 do 18.00.

*Otvoritev razstave: 15. junij ob 18.00


Veščine izdelovanja čipk so se v preteklosti pa tudi še danes prenašale iz roda v rod. Marsikatera klekljarica se je prvih tehnik naučila v otroštvu od svojih mam, babic, tet ali sosed in jih šele kasneje nadgradila v čipkarski šoli. In prav prenašanju in prepletanju znanja med generacijami je posvečena letošnja tematska razstava, ki so jo skupaj zasnovali ustvarjalci Likovnega društva Cinober Idrija in klekljarice Društva klekljaric idrijske čipke sekcija Idrija. Slikarski del rastave še poudarjeno prikaže več stoletno prenašanje klekljarskih veščin iz roda v rod, učenje in izpopolnjevanje v klekljarski šoli pod strokovnim mentorstvom, preplet vsega pa so prefinjene idrijske čipke – izdelki idrijskih klekljaric.

 

Avtorica teksta: Anica Makuc
"Filometrika 1905"

Klekljane čipke za posteljnino. Razstava Društva klekljaric idrijske čipke, skupina Spodnja Idrija. Center idrijske čipke, Prelovčeva 2

17. junij: 19.00–21.00

18. junij–3. julij: 9.00–18.00

*Otvoritev razstave: 16. junij ob 17.00

Izvirni motivi klekljane čipke iz trgovskega kataloga s čipkami »Spitzen Muster Buchdes Franz Lapajne 1905« istoimenskega podjetja, ki je imelo konec 19.stoletja vodilno mesto pri trgovanju s čipkami v Idriji, so bili navdih, da je umetniška vrednost starih vzorcev zopet zaživela v njihovi mojstrski izdelavi. Posodobljeni in predelani vzorci za sklepljenetračne čipke metrskega tipa nam v klekljarski harmoniji simetričnih kompozicij obujajo stremljenje po ravnotežju, ki je položeno v zibelko prav vsakega človeka.

 

O skovanki Filometrika.1905–Filo: ljubezen, nagnjenje, čaščenje; it. nit, sukanec. Metrika: nauk o sestavljanju verzov, nauk o taktu; funkcija, ki izraža razdaljo med elementi.

 

Avtor besedila: Silvij Jereb
"Dotik klekljev"

Društvo klekljaric idrijske čipke in študentke Katedre za oblikovanja tekstilij in oblačil oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Center idrijske čipke, Prelovčeva 2.

17. junij: 19.00–21.00

18. junij–3. julij: 9.00–18.00

*Otvoritev razstave: 16. junij ob 17.00

Ob častitljivi obletnici čipkarstva v Idriji so se študenti oblikovanja tekstilij na Naravoslovnotehniški fakulteti ter profesorici Marjeta Godler in Marija Jenko odzvali s samosvojim razmišljanjem o prosojnosti. Tina Gorkič je s skupino portretov rudarjev znova odstrla nasprotje med življenjsko vedrino in prikritim naporom na njihovih obrazih. Dejan Petrović se je, da bi v oblačilu upodobil veličastnost čipke, obrnil k nadrealizmu. Sabrina Oprešnik je praznovanje videla v obliki srebrne čipkaste posode, znaka darovanja.

 

Študenti prvega letnika pa so v risbah uporabili značilne elemente idrijske čipke, ki so jih virtuozno izvedle klekljarice Mira Guzelj, Marta Logar, Milena Kalan, Marija Kosmač, Marija Novak Boškovič, Albina Štucin, Silvestra Peternelj, Anastazija Mikuž, Marija Golja in Vera Velikajne.

ČIPKARSTVO V FILATELIJI, NUMIZMATIKI IN ŠE KJE…

Prostor Mestne knjižnice in čitalnice Idrija v podhodu Mestne galerije

17. junij: 19.00–21.0019.00–21.00

18. junij–30. junij: 9.00–18.00

V večini držav, kjer je doma čipka, so že zdavnaj ugotovili, da je promocija te žlahtne obrti s poštnimi vrednotnicami– znamkami, ena najcenejših oblik promocije. Marsikje so na čipkarstvo tako ponosni, da čipkaricam postavljajo spomenike v obliki kipov in spominskih plošč. Prikaz izdelave čipk in čipke najdemo na bankovcih, kovancih in še marsikje. Pričujoča razstava prikazuje čipke v vseh mogočih oblikah, izdanih na znamkah, ovitkih prvega dne, maksimum karticah, dopisnicah, razglednicah, bankovcih, kovancih, značkah, podstavkih za pivo, navadnih prtičkih, reklamnih lističih, telefonskih karticah… 

 

Avtor besedila: Silvester Bajc
DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA KLEKLJANJA ZA PRIZNANJE IVANKE FERJANČIČ

Nedelja, 19. junij, ob 11.00 povorka izpred Čipkarske šole Idrija do Trga Sv. Ahaca
Razglasitev rezultatov ob 15.00 na Trgu Sv. Ahaca. 

Nedelja, 19. junij, ob 11.00

Otroci so se na državno tekmovanje uvrstili na osnovi rezultatov s šolskih tekmovanj. Odrasli ste vabljeni, da se na tekmovanje prijavite. Izbirate lahko med klekljanjem idrijskega ali širokega risa. Prijave sprejemajo do 17. 6. 2016 v Čipkarski šoli Idrija, Prelovčeva 2, 5280 Idrija, po e-pošti: info@cipkarskasola.si ali po tel. 05 37 34 570 | 05 37 34 570 .

 

"Idrijska čipka - idrijski ris in sukani ris"

predstavitev priročnika o idrijskem
risu Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2.

18. junij: 8.30 – 9.30.

Da damo zagon novemu jutru, bomo tokratno festivalsko soboto začeli z jutranjo kavico v Čipkarski šoli Idrija, ob kateri bomo predstavili nov priročnik za klekljanje Idrijska čipka – idrijski ris. Vabimo vas, da se nam pridružite pri predstavitvi vsebin, ki jih priročnik zajema – vzorcev in načrtov za klekljanje, ob katerih dodatno razlago nudijo še fotografije čipk in njihovih detajlov. Samo na predstavitvi bo mogoče priročnik kupiti po nižji ceni.

 

Avtorica teksta: Maja Svetlik.
Delavnica klekljanja za odrasle

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2

Sobota, 18. junij, 9.30 do 13.00

Letošnja delavnica klekljanja za odrasle vam nudi možnost, da s klekljate čipko obdarite najmlajše, ki imajo posebno mesto v vašem srcu. Klekljali boste predpasnik za punčko, vzorec bo na voljo v dveh težavnostnih stopnjah. Za udeležbo na delavnici so obvezne predhodne prijave. Prijave in več informacij v Čipkarski šoli Idrija, tel.št. +386 (0)5 37 34 570+386 (0)5 37 34 570 ali info@cipkarskasola.si. Prijave sprejemajo do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 15. 6. 2016.

 

Stalna razstava MMI: Z nitjo pisana zgodovina

Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg, Prelovčeva 9 

Vsak dan od 9.00 do 18.00

Idrija je doma in v svetu poznano središče izdelovanja klekljanih čipk. Najstarejši znani dokument, ki izpričuje to dejavnost na Slovenskem, je iz leta 1696 in govori prav o čipkah iz Idrije. Kot je v preteklosti v svet potovalo idrijsko živo srebro, tako so potovale idrijske čipke – v prodajo, za dodatni zaslužek rudarskih družin. Na Slovenskem so jih uporabljali za krasitev cerkvene opreme in liturgičnih oblačil. Lepoto idrijskih čipk pa so v 19. stoletju premožne meščanke vnesle v svoja oblačila in meščanska stanovanja.

* Vstopnina za razstavo po ceniku Mestnega muzeja Idrija.

 

Avtorica besedila: mag. Mirjam Gnezda Bogataj

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih