Označba porekla blaga "Idrijska čipka" 

 

Pomembna prelomnica v čipkarstvu je leto 2000, ko je Občina Idrija na Uradu za intelektualno lastnino ime idrijska čipka zavarovala z označbo porekla blaga »Idrijska čipka«. . To skladno s slovensko zakonodajo sporoča, da so čipke, ki nosijo oznako idrijska čipka, izdelane na območju Dežele idrijske čipke, da so iz naravnih materialov, sklekljane v tradicionalnih tehnikah, na vzorcih, ki so kopija čipkarske dediščine ali elementi čipkarske šole ali avtorske čipke, in izpolnjujejo predpisane zahteve o kakovosti. Prav zaradi zahteve po preverjanju kakovosti je idrijska čipka izrazito prepoznavna. To ji omogoča natančno izdelan sistem ocenjevanja. 

Čipke, ki se lahko zavarujejo z označbo porekla blaga "Idrijska čipka", morajo izpolnjevati posebne kriterije, izpolnjevanje le-teh pa spremlja in kontrolira Odbor za označbo porekla Idrijske čipke.

 

Pogoj za pridobitev pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga "Idrijska čipka" je izpolnjevanje naslednjih kriterijev:

• Kulturna dediščina: Čipka izpolnjuje kriterij kulturne dediščine, če vsebuje elemente, ki so kopije čipkarske dediščine, elemente čipkarske šole ali avtorsko čipko.

• Tehnološki proces: Čipke z označbo poreklom blaga "Idrijska čipka" so izdelane v več tehnikah in z več elementov idrijske čipkarske šole.

• Območje: Območje »Dežele idrijske čipke«, ki ga sestavljajo naslednje občine oz. deli občin: Idrija, Cerkno, Logatec, Vrhnika, Dobrova - Polhov Gradec, Horjul, Tolmin, Ajdovščina, Nova Gorica in Kanal – samo klekljarice na tem območju lahko pridobijo pravico do označevanja čipk z označbo porekla blaga "Idrijska čipka".

Izjemoma izpolnjuje ta kriterij tudi klekljarica, ki prebiva izven tega območja in opravi praktičen preizkus klekljanja pred komisijo za ocenjevanje čipk:

če je v preteklem obdobju imela stalno bivališče na območju ter je obiskovala enega od programov izobraževanja čipkarskih šol, kar dokaže z ustrezno listino (spričevalo,...) ali

če ima zaključen program Čipkarske šole Idrija za odrasle ali pridobljeno nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) klekljar.

• Material: Čipke naj bi bile narejene iz pretežno naravnih materialov: lan, bombaž, svila.

• Kakovost: Vsaka čipka ima elemente, ki so ocenjujejo z določenimi dogovorjenimi pravili.

 

Pravilnik o označbi porekla blaga "Idrijska čipka" je dosegljiv na naslednjih spletnih povezavah:

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/21554

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2000-01-2800/spremembe-pravilnika-o-oznacbi-porekla-blaga--idrijska-cipka-

 

Več o označbi porekla blaga "Idrijska čipka" si lahko preberete v priročniku:
Idrijska čipka – geografska označba (Andra Marinko, Aleksandra Pelhan, Irma Pervanja); Idrija, 2010. Priročnik lahko kupite v TIC Idrija na Mestnem trgu 2 ali v spletni trgovini na povezavi: http://bit.ly/2mOMTWK.

 

Ocenjevanje čipk v postopku pridobivanja pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga ''Idrijska čipka''

Naslednje ocenjevanje čipk bo potekalo v marcu 2019.

Podrobnejše informacije:

Pridobitev pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga "Idrijska čipka"

Vloga za izdajo dodatnih geografskih označb "Idrijska čipka"

Vloga za izdajo dovoljenja za označevanje čipk z geografsko označbo "Idrijska čipka"

 

Kontaktna oseba za vprašanja v zvezi s postopkom pridobivanja pravice do označevanja čipk z označbo porekla blaga ''Idrijska čipka'' je Metka Fortuna, dosegljiva ne e-naslovu metka@cipkarskasola.si ali na tel. št.: 05 37 34 572.

 

 

       

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih