Spremljevalni program

 

Čipka in cvetje - mednarodni floristični dogodek

Po ulicah Idrije

Petek, 16. junij: od 9.00 do 18.00, po ulicah Idrije

Sobota, 17. junij: od 9.00 do 17.00, Mestni trg

Nedelja, 18. junij:od 9.00 do 18.00, grad Gewerkenegg

Petek : Čipka in cvetje – izdelovanje skulptur

9.00 do 18.00 Po mestu Idrija

 

Sobota: Izdelovanje cvetličnih  kreacij

9.00 do 17.00, Mestni trg

 

Nedelja:

Ogled kreacij v Mestni muzej Idrija, dvorišče grada Gewerkenegg

 

Tokrat bodo čipke v družbi cvetja še posebej zaživele. Floristi iz 10 različnih držav (Italija, Hrvaška, Nizozemska, Srbija, Francija, Švedska, Madžarska, Slovaška, Španija, Belgija) bodo na temo Čipka in cvetje izdelovali cvetlične skulpture, ki bodo krasile mestno jedro Idrije. V soboto bo sledilo izdelovanje cvetličnih kreacij, ki jih bodo modeli skupaj z nepozabnimi šopki, predstavili v večernem programu. V nedeljo si boste cvetlične kreacije in šopke ogledali v prekrasnem ambientu idrijskega gradu.

 

Tekst: dr. Sabina Šegula 

 

 
Prikaz klekljanja učenk in učencev Čipkarske šole Idrija

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2

17. junij: 10.00 – 18.00

Žabice, štručke, sukane slince, mizice? Brez skrbi, še vedno ste na Festivalu idrijske čipke. Vse to in še marsikaj znajo klekljati mlade klekljarice in klekljarji. Z veseljem vam bodo pokazali, ko jih boste obiskali. 

Prikaz klekljanja Društva klekljaric idrijske čipke

po ulicah Idrije

Sobota, 17. junij: od 10.00 do 18.00

Izkušene klekljarice bodo svoje mojstrovine prikazale mimoidočim obiskovalcem, ki jih bodo lahko povprašali o skrivnostih odličnega klekljanja.

Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov

po mestu

Sobota in nedelja, 17. do 18. junij, od 9.00 do 19.00 ure

V sklopu Festivala idrijske čipke vsako leto poteka tradicionalni Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov, ki je predvsem namenjen izdelovalcem idrijske čipke in klekljarskih pripomočkov ter drugim ustvarjalcem, ki idrijsko čipko inovativno vpletajo v svojo umetniško ustvarjanje. Na njem se vsako leto predstavljajo številni ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Obisk sejma je odlična priložnost za nakup izdelkov z idrijsko čipko, klekljarskih pripomočkov, izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike in lokalnih kulinaričnih posebnosti.

4. rekreativni tek za Zlat klikl

Trg sv. Ahacija

Sobota 17. junij: od 8. ure naprej


 

Center za idrijsko dediščino vas ponovno vabi na REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL, ki bo potekal v sklopu dogodkov 36. festivala idrijske čipke. Športni dogodek je namenjen vsem ljubiteljem športa, mladim in mladim po srcu, družinam, društvom, klubom, podjetjem. Namen teka je predvsem aktivno uživanje v bogati idrijski dediščini in sproščenem festivalskem vzdušju. 
 

POZOR! ZARADI ZAPORE PARKIRIŠČA BARBARE BO TRASA TEKA IZJEMOMA SPREMENJENA IN SKRAJŠANA. START IN CILJ TEKA BOSTA NA ZAČETKU VODNEGA KANALA RAKE. PRIJAVNA SLUŽBA SE BO NAHAJALA NA TRGU SV. AHACIJA.
 

Proga 5,0 km dolgega teka bo potekala ob vodnem kanalu Rake, do jezu Kobila in nazaj. Tek je primeren tako za začetnike kot tudi izkušene tekače vseh starostnih skupin. 

Tudi letos bomo organizirali tek za otroke do 5. leta starosti. Zato še posebej vabimo vse najmlajše tekače, da se nam pridružijo in osvoji svoj prvi zlat klikl.
 

Že sedaj vas vabimo, da se nam 17. 6. 2017 ob 9.30, pridružite na  Trgu sv. Ahacija v Idriji in skupaj z drugimi tekači aktivno preživite festivalsko dopoldne. Več informacij je na voljo na e-naslovu: festival@visit-idrija.si ali na tel. št. 05 93 44 077.


Letošnji sponzor teka je SKB banka d.d., Ljubljana.

 ​

Dodatne informacije o teku in razpisni pogoji pa TUKAJ.

 

Slavnostno praznovanje 70. letnice Društva upokojencev Idrija

Trg sv. Ahacija

Sobota, 17. junij: 14.00 – 18.00.

V soboto 17. junija bo potekalo srečanje in druženje  idrijskih upokojencev z upokojenci iz sosednjih prijateljskih društev. Predstavljeno bo delovanje društva, ki ga bo obogatil medgeneracijski kulturni program.

Sodelovali bodo učenci osnovnih šol, glasbene šole, dijaki gimnazije, folklorna skupina, Mešani pevski zbor društva upokojencev, Godbeno društvo rudarjev Idrija in mladi plesalci Plesnega kluba Idrija.

Za ples in veselo vzdušje bo skrbel ansambel  Blisk.

Modna revija s kreacijami z idrijsko čipko

Mestni trg

Sobota, 17. junij: ob 19.00

Na modni reviji s kreacijami z idrijsko čipko se bodo predstavili znani slovenski oblikovalci s kreacijami, ki so bile prvič prikazane na Čipkastem modnem spektaklu v času kongresa OIDFA 2016 v Ljubljani, ter študentke in študentje Katedre za oblikovanja tekstilij in oblačil NTF s kreacijami za najstnike ter kreacijami, ki so jih letos predstavili na Ljubljanskem tednu mode.

Čipke, ki krasijo kreacije, so sklekljale klekljarice Društva klekljaric idrijske čipke.

Rudarska hiša pripoveduje

Mestni muzej Idrija

Idrijska rudarska hiša, Bazoviška 4

Sobota, 17. junij: od 10.00 do 18.00

Nedelja, 18. junij: od 10.00 do 18.00

Ena zadnjih idrijskih rudarskih hiš iz 2. polovice 18. stoletja stoji v brežini nedaleč stran od mestnega središča. S svojo višino, belo fasado, številnimi okni in ograjenim vrtom daje vtis mogočne stavbe, vendar opremljeno rudarsko stanovanje iz začetka 20. stoletja priča o skromnosti nekdanjih stanovalcev. 

Godba na pihala – povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija

Mestni trg

Nedelja, 18. junij: ob 11.00

Povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija.

Domače jedi na placu

Degustacijske stojnice s tradicionalnimi jedmi idrijskega podeželja in predstavitev lokalnih društev

Mestni trg

Nedelja, 18. junij: Od 10.00 do 19.00

V okviru letošnjega Festivala idrijske čipke, bomo organizatorji popestrili spremljevalni program s predstavitvijo lokalnih kulinaričnih jedi – še posebej jedi, ki so značilne izključno za območje idrijske občine. V ta namen smo se odločili, da k sodelovanju povabimo lokalna društva in krajevne skupnosti, ki so aktivni na področju obujanja tradicionalne kulinarike.

 

Degustacijske jedi in sodelujoča društva:

Društvo za trajnostni razvoj Zadloga, TRMA: laneno pecivo, ferdinandi

Turistično društvo Fara: prfarski štruklji

Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko: jota, mini habance, proja (knapovska pijača)

TD Idrijske Krnice: koruzna polenta z ocvirki, koruzna polenta s kislim mlekom

 

Zraven degustacijskih stojnic, bo na voljo blagajna, kjer bo mogoče kupiti degustacijske kupone.

 

Tehniški oddelek v jašku Frančiške in Idrijska kamšt

Mestni muzej Idrija

17. in 18. junij

Mestni muzej Idrija
17. in 18. junij:
Tehniški oddelek v jašku Frančiške* (14.00-16.00)
Idrijska kamšt* (16.00-18.00; v soboto tudi od 9.30-11.30)
* vstopnina