Spremljevalni program

 

Gostovanje Mednarodnega folklornega festivala Bohinj 2018 v Idriji 

Trg sv. Ahacija

16. junij: od 14.00 do 15.30

Med 12. in 17. junijem bo v Bohinju potekal že 3. Mednarodni folklorni festival. Tokratni festival pa bo en dan gostoval tudi v Idriji, saj želijo organizatorji gostujočim skupinam prikazati raznolikost in lepote Slovenije. Folklorne skupine bodo v Idriji nastopile v soboto 16. junija med 14.00 in 15.30 na Trgu sv. Ahacija.
Tam se bodo predstavile folklorne skupine iz petih držav. Slovenijo bo predstavljala Folklorna skupina Kulturnega društva Bohinj. Iz Srbije bo nastopala mlajša skupina iz Beograda, Folklorna grupa Sv. Sava. Iz Bolgarije prihajata dve folklorni skupini: prva skupina je Jarava iz Parventsa, druga pa so Ludi mladi iz Plovdiva. Gostili bomo tudi skupino Kauškutis iz mesta Mažeikiai iz Litve ter skupino iz Turčije, točneje iz Univerze Bahcesehir.

Verjamemo, da bodo barviti in pestri nastopi prava paša za oči.
 

Tekst: Jure Sodja
 
Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov

po ulicah Idrije

Sobota in nedelja, 16. do 17. junij, od 9.00 do 19.00 ure

V sklopu Festivala idrijske čipke vsako leto poteka tradicionalni Sejem domače in umetnostne obrti ter klekljarskih pripomočkov, ki je predvsem namenjen izdelovalcem idrijske čipke in klekljarskih pripomočkov ter drugim ustvarjalcem, ki idrijsko čipko inovativno vpletajo v svojo umetniško ustvarjanje. Na njem se vsako leto predstavljajo številni ustvarjalci iz Slovenije in tujine. Obisk sejma je odlična priložnost za nakup izdelkov z idrijsko čipko, klekljarskih pripomočkov, izdelkov domače obrti, priložnostnih daril, oblačil, modnih dodatkov, nakita, kozmetike in lokalnih kulinaričnih posebnosti.

 

Doživetje živega srebra - Antonijev rov

Antonijev rov

16. in 17. junij: ob 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 17.00

Sprehodite se po stopinjah idrijskih rudarjev. Vodniki vas bodo popelji skozi skrivnostni podzemni svet živosrebrovega rudnika do skritih kotičkov z dragoceno cinabaritno rudo in kapljicami samorodnega živega srebra ter do edinstvene podzemne kapele. Ob pripovedi in anekdotah obiskovalci spoznajo delo in življenje rudarjev.
Več informacij na: infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194 

 

Doživetje živega srebra - Topilnica Hg

Topilnica Hg

16. in 17. junij: od 10.00 do 18.00

Ogled lahko nadaljujete v Topilnici Hg in se sprehodite po interaktivni in izobraževalni razstavi o živem srebru. S tem boste zaokrožili celotno pot rude od rudnika do topilnice. Prek eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav boste spoznali in doživeli pomen edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet in vplivala na razvoj človeške civilizacije.
Več informacij na: infohg@cudhg-idrija.si ali na 031 810 194 

Prikaz klekljanja učenk in učencev Čipkarske šole Idrija

Čipkarska šola Idrija, Prelovčeva 2

16. junij: 10.00 – 18.00

Zakaj se nitka ne odvije s klekeljna? Zakaj je v čipki toliko bucik? Zakaj si pred klekljanjem umijemo roke? Zakaj …
Tokrat sprašujte vi, drage obiskovalke in obiskovalci, mlade klekljarice in klekljarji pa vam bodo odgovarjali. Zaupajte jim, ker veliko vejo o klekljanju idrijske čipke.
 

Tekst: Metka Fortuna
Prikaz klekljanja Društva klekljaric idrijske čipke

po ulicah Idrije

Sobota, 16. junij: od 10.00 do 18.00

Izkušene klekljarice bodo svoje mojstrovine prikazale mimoidočim obiskovalcem, ki jih bodo lahko povprašali o skrivnostih odličnega klekljanja.

5. rekreativni tek za »Zlat klikl« za otroke in odrasle

Mejca

Sobota 16. junij: od 8. ure naprej


 
16. junij:
0d 8.00 do 9.30 prijave tekmovalcev, Športni park Mejca
9.30 start za otroke, Športni park Mejca
10.00 start za odrasle, Športni park Mejca
11.30 razglasitev rezultatov, Trg sv. Ahacija

 

Center za idrijsko dediščino vas ponovno vabi na REKREATIVNI TEK ZA ZLAT KLIKL, ki bo potekal v sklopu dogodkov 37. festivala idrijske čipke. Športni dogodek je namenjen vsem ljubiteljem športa, mladim in mladim po srcu, družinam, društvom, klubom, podjetjem. Namen teka je predvsem aktivno uživanje v bogati idrijski dediščini in sproščenem festivalskem vzdušju.

Proga 5,0 km dolgega teka bo potekala ob vodnem kanalu Rake do jezu Kobila in nazaj. Tek je primeren tako za začetnike kot tudi izkušene tekače vseh starostnih skupin.

Tudi letos bomo organizirali tek za otroke do 5. leta starosti. Zato še posebej vabimo vse najmlajše tekače, da se nam pridružijo in osvojijo svoj prvi zlat klikl.

Že sedaj vas vabimo, da se nam 16. 6. 2018 ob 9.30, pridružite v športnem parku Mejca in skupaj z drugimi tekači aktivno preživite festivalsko dopoldne. Več informacij je na voljo na e-naslovu: festival@visit-idrija.si ali na tel. št. 05 93 44 077.

 
Prijavnica - otroci
Prijavnica - odrasli
Razpisna dokumentacija
 
Tombola s simpatičnim in zabavnim voditeljem Tonijem Cahunekom

Trg sv. Ahacija

16. junij: od 17.00 do 18.00/19.00

Igra tombola ali njena angleška različica bingo je zelo priljubljena in družabna igra. Privablja širok izbor tako igralcev kot tudi oboževalcev. Je igra, v kateri uživajo vse generacije.

Letos bo tombola potekala na 37. festivalu idrijske čipke v soboto, 16. junija, ob 17.00 na Trgu sv. Ahacija. Tombolo bo povezoval zabavni in simpatični voditelj Toni Cahunek. Tombolske kartice bodo obiskovalci prejeli izključno na prodajnih stojnicah ponudnikov v soboto, 16. junija, od 9.00 do 17.00 ob vsakem nakupu nad 5 €. Pričakale vas bodo privlačne nagrade. 

Tehniški oddelek muzeja v jašku Frančiške

Bazoviška 2

16. in 17. junij: od 14.00 do 16.00 - vodeni ogledi

Izjemno pomembna in bogata zbirka Mestnega muzeja Idrija je zbirka 36 rudniških strojev in naprav s konca 19. ali z začetka 20. stoletja, ki so večinoma razstavljeni v prostorih vhodne stavbe jaška Frančiške. Velika posebnost je črpalka Kley na parni pogon. Zaradi svojih ogromnih dimenzij in mas sestavnih delov zbuja vsesplošno občudovanje. Leta 1893 so jo izdelali v znani češki tovarni E. Skoda Pilsen. Je največji ohranjeni stroj idrijskega rudnika, največji ohranjeni parni stroj v Sloveniji in med največjimi v Evropi. Stroj je danes predstavljen in situ – na mestu, na katerem je v svojem času tudi obratoval.

Idrijska kamšt

Vodnikova ulica 22

16. in 17. junij: od 16.00 do 18.00 - vodeni ogledi

V Idriji se je od številnih rudniških naprav, ki so delovale na vodni pogon, do danes ohranila Idrijska kamšt. Najatraktivnejši del te znamenite črpalne naprave iz leta 1790 je njeno pogonsko kolo. Leseno kolo na zgornjo vodo in korce s premerom 13,6 m je nameščeno v monumentalni zidani stavbi. Pogonsko vodno kolo se je zavrtelo 4–5-krat v minuti in ob tem iz globine 283 m načrpalo okrog 300 l jamske vode. Čeprav je kamšt prenehala obratovati leta 1948, njeno kolo še vedno lahko zavrtimo.

Nastop plesalcev iz Plesnega kluba Idrija

Mestni trg

16. junij: od 16.00 do 17.00

Ples oživlja vse čute, nas ohranja v stiku s samim seboj, nas sprošča, notranje zadovolji in neznansko napolni s potrebno energijo za uspešno delo, študij, učenje,… Tega dejstva so se zelo dobro zavedali plesni navdušenci, ki so leta 2006 ustanovili današnji Plesni klub Idrija in z njim v Idrijo vrnili plesno kulturo, ki je bila svoje čase tukaj zelo dobro razvita. V soboto, 16. junija, s pričetkom ob 16. uri, vam bodo na Mestni trgu zaplesali plesalci različnih starostnih skupin, ki v Plesnem klubu Idrija plešejo samo rekreativno in tudi tisti, ki na domačih in tujih plesnih tekmovanjih posegajo po samem vrhu. Prijazno vabljeni.

 
Godba na pihala – povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija

Mestni trg

Nedelja, 17. junij: ob 11.00

Povorka izpred Čipkarske šole Idrija do trga sv. Ahacija. Godbeno društvo rudarjev Idrija tradicionalno vsako leto pospremi klekljarice in klekljarje do prizorišča državnega tekmovanja otrok in odraslih v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič.

Domače jedi na placu

Degustacijske stojnice s tradicionalnimi jedmi idrijskega podeželja in predstavitev lokalnih društev

Mestni trg

Nedelja, 17. junij: Od 10.00 do 18.00

V okviru letošnjega Festivala idrijske čipke, bomo organizatorji popestrili spremljevalni program s predstavitvijo lokalnih kulinaričnih jedi – še posebej jedi, ki so značilne izključno za območje idrijske občine. V ta namen smo se odločili, da k sodelovanju povabimo lokalna društva in krajevne skupnosti, ki so aktivni na področju obujanja tradicionalne kulinarike.

 

Lanene ženske, Črni Vrh nad Idrijo: laneno pecivo, ferdinandi

Društvo podeželskih žena Idrija-Cerkno: smukavc, zelševka, domače pecivo

Turistično društvo Fara: prfarski štruklji

TD Idrijske Krnice: koruzna polenta z ocvirki, koruzna polenta s kislim mlekom

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih