Čipka
malo drugače

Uporaba čipk je v zadnjih desetletjih prerasla tradicionalen pogled na te prefinjeno izdelane umetnine. Mladi oblikovalci in umetniki z uporabo novih vzorcev in materialov podajajo nove vizije idrijske čipke. Idrijska čipka ni več namenjena samo okraševanju slovesnih liturgičnih oblačil ali opremi domov, njena uporaba je presegla te tradicionalen okvirje.

Idrijska čipka je tako postala modni dodatek v obliki razkošnega nakita, opazimo jo lahko kot gravure v stekleni in keramični posodi, kot potiske na oblačilih, kot telesne poslikave, kot okras na slaščicah ali kot spominek – sladkorna čipka ujeta v medu.

Tortica Rezi je zmagala na natečaju za Festivalsko sladico, na katerem je organizator Festivala, Center za idrijsko dediščino, iskal sladico, sestavljeno iz lokalnih sestavin in se navezuje na Idrijo in/ali čipko. Za vse, ki ste sladkosnedi: tortica Rezi, z očarljivo sladkorno čipko na vrhu, je na voljo v gostilni Škafar v središču Idrije.

Med s sladkorno čipko je plod projekta Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije ICRA d.o.o., ki je ustvarila vrhunski kulinarični spominek, ki združuje veščine klekljanja in lokalno čebelarstvo. Med s sladkorno čipko je bil v letu 2021 nagrajen kot drugi najboljši kulinarični spominek Osrednje slovenske regije.

priSRČNo skodelico je Zavod za turizem Idrija razvil skupaj z Lončarstvom Bahor in Čipkarsko šolo Idrija. Vsaka skodelica je unikat. V ročaj je odtisnjen natančno izdelan pečat idrijske čipke v obliki srca. Vzorec za uporabljeno čipko je izrisala Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija, sklekljala jo je klekljarica Milena Kalan. Lastnik vzorca in čipke je Zavod za turizem Idrija.

Nogavice Slocks s transformacijo vzorca idrijske čipke so izdelane v Sloveniji, narejene iz prvovrstnega bombaža in se ponašajo z ekološkim certifikatom. Na nogavicah je transformacija vzorca idrijske čipke, ki simbolizira mladosten pristop njene uporabe, poleg pa opis v slovenskem in angleškem jeziku kaj idrijska čipka je ter kakšen je njen pomen v svetu.