Sodobna, moderna
idrijska čipka

Uporaba čipk je v zadnjih desetletjih prerasla tradicionalen pogled na te prefinjeno izdelane umetnine, saj se z uporabo novih vzorcev in materialov pojavljajo vedno nove vizije idrijske čipke. Ta ni več namenjena samo okraševanju slovesnih oblačil ali opremi domov – idrijska čipka je postala modni dodatek v obliki razkošnega nakita, opazimo jo lahko vgravirano v steklu in keramiki, kot potiske na oblačilih ali kot telesne poslikave, celo kot kulinarični dodatek.

Dolgoletno sodelovanje med Naravoslovnotehniško fakulteto in idrijskimi klekljaricami je pripeljalo do izjemnih umetniških stvaritev, ki ne samo da ohranjajo tradicionalne vidike idrijske čipke, ampak s svojo samosvojostjo in svežino dokazujejo, da ima le-ta izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike.

Različne inovacije in novosti na področju razvoja idrijske čipke je mogoče vsako leto videti tudi na tradicionalnem Festivalu idrijske čipke, ki želi slediti na eni strani tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa s svojo vsebino in pristopi v komunikaciji postaja sodoben dogodek, ki svojo vsebino gradi na lastnostih, ki jih čipka nosi: natančnost, spretnost in iznajdljivost, rdeča nit v zadnjih letih pa je inovativnost in kreativnost.

Ta nova ustvarjalna smer razvoja idrijske čipke se je pričela realizirati v sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete (NTF) Univerze v Ljubljani. Poleg NTF in Občine Idrija v projektih sodelujeta tudi Društvo klekljaric idrijske čipke in Čipkarska šola Idrija kot koordinator.

Dolgoletno sodelovanje med NTF in idrijskimi klekljaricami je pripeljalo do izjemnih oblikovalskih stvaritev, ki ne samo da ohranjajo tradicionalne vidike idrijske čipke, ampak s svojo samosvojostjo in svežino dokazujejo, da ima le-ta izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike. Kreacije in izdelki študentov NTF so v zadnjih letih redno prisotni na Festivalih idrijske čipke – v obliki razstav in modnih revij in z izdajo različnih publikacij. Idrijska čipka pa se pojavlja tudi kot glavna tema v številnih diplomskih in magistrskih delih.